Verschillende typen groene daken

Niet elk dak is geschikt voor alle typen groene daken. De bezonning, de draagkracht van het dak en de dakhelling bepalen welk type groen dak toegepast kan worden. Groene daken kunnen onderverdeeld worden in vier typen: Sedumdak, kruidendak, grasdak en tuindak. Van deze vier typen daken is het sedumdak het meest extensief en het tuindak het meest intensief en beloopbaar. Intensieve daken zijn vaak alleen te realiseren bij nieuwbouw terwijl bij bestaande bouw een extensief (kijk)dak voor de hand ligt. Dit heeft alles te maken met de draagkracht van de constructie en de investeringskosten.

Sedumdak
Sedum is een kleine vetplant. Een sedumdak is de meest eenvoudige uitvoering van een groen dak. Het dak is licht van gewicht waardoor het in de meeste situaties zonder problemen kan worden toegepast. Sedum is de meest voorkomende soort groene dakbedekking. Het blijft gedurende het gehele jaar groen en groeit onder meest uiteenlopende omstandigheden.

Kruidendak
Een kruidendak bevat een grotere diversiteit aan planten dan een sedumdak. Ook een kruidendak is vaak relatief licht al is dit afhankelijk van de gekozen samenstelling van planten.

Grasdaken
Een grasdak is zwaarder in uitvoering dan een sedum- of kruidendak. Het vraagt daarmee ook een zwaardere dakconstructie om het toe te kunnen passen.

Tuindak
Een tuindak is de meest uitgebreide vorm van een groen dak. Naast kleine planten kan er gedacht worden aan struiken en bomen en soms zelfs vijvers. Het spreekt voor zich dat een tuindak een zwaar dak is en een zware dakconstructie vereist.

Lees verder

Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.