Aan de slag in overleg met de verhuurder

Grotere energiebesparende maatregelen leveren vaak meer besparing op. Maak hier alleen wel goede afspraken over met je verhuurder! Informeer daarom bij je verhuurderen/ of het Wijk Steunpunt Wonen naar de mogelijkheden.

Inventariseer je woning!
Isoleren kun je op veel verschillende manieren doen. Maar voordat je begint wil je natuurlijk weten welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning. En wat levert het meeste rendement? Voor overzicht van maatregelen en een inventarisatie kun je terecht bij Milieu Centraal. En voor vragen over jouw specifieke woonsituatie kun je natuurlijk ook contact opnemen met het Wijk Steunpunt Wonen Oud Zuid.

Verwarming
Wanneer een ruimte onvoldoende warm wordt, kan de capaciteit van de radiatoren onvoldoende zijn. Bijplaatsen van een radiator is dan mogelijk. Een installateur kan helpen met het berekenen van de benodigde capaciteit van een radiator. Soms wordt het in ruimtes (te) warm terwijl niemand (op dat moment) gebruik maakt van die ruimte. Met thermostatische radiatorkranen kun je de temperatuur per kamer regelen. Alleen díe ruimtes waar iemand aanwezig is, kun je dan verwarmd. En dat scheelt energie.

Ook met een klokthermostaat kun je energie besparen. Zo kun je vooraf instellen dat de verwarming een uur voordat je gaat slapen al afslaat. Het is een misverstand dat de nachttemperatuur niet te laag mag worden, omdat opwarmen in de ochtend veel extra energie zou kosten.
Meer informatie over verwarmen?Klik hier.

Isolerend glas
Isolerend dubbel glas zorgt voor meer wooncomfort en bespaart energiekosten. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe meer energie je bespaart. Je kunt kiezen uit gewoon dubbel glas en HR++glas. HR++glas isoleert het beste. Het is iets duurder in aanschaf, maar door de extra energiebesparing heb je de investering eerder terugverdiend dan bij gewoon dubbel glas.
Meer informatie over isolerend glas? Klik hier.

Dakisolatie
Dakisolatie bespaart veel energie. Zeker als het gaat om een verwarmde zolder.  Je bespaart hiermee al gauw tientallen procenten op je energierekening. Maar het isoleren van een dak verhoogt ook het wooncomfort; het neemt tocht en koude weg.

Een schuin dak kan aan de binnen- en buitenzijde geïsoleerd worden. Isolatie aan de binnenzijde kun je - met een beetje handigheid - zelf.  Controleer wel van te voren of het mogelijk is. Verkeerd isoleren kan namelijk leiden tot het rotten van de dakconstructie. Isoleren aan de buitenzijde moet door een professioneel bedrijf gebeuren.

Zolder of dak?
Bij een onverwarmde zolder kun je beter de zoldervloer isoleren in plaats van het dak. Je bespaart meer energie met minder materiaal en minder werk. Een open trap naar zolder zorgt voor veel energieverlies, geluidsoverlast en brandgevaar. Een goed sluitend luik of een deur kan een oplossing zijn. Platte daken moeten bij voorkeur aan de buitenzijde worden geïsoleerd.
Meer informatie over dakisolatie? Klik hier. 

 Gevelisolatie
Het isoleren van de buitenmuur (gevel) levert een behoorlijke energiebesparing op. Bovendien wordt je woning veel comfortabeler: geen last van koude buitenmuren en minder geluidsoverlast. De investering verdien je door de energiebesparing weer terug. Gevels van huizen gebouwd na 1975 zijn standaard voorzien van isolatie.

Na- isoleren van een bestaande gevel kan op drie manieren: isoleren van de buitenzijde, isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (spouw) en isoleren van de binnenzijde. Om vochtproblemen te voorkomen kunt je de na-isolatie van uw spouwmuren het beste door een gecertificeerd bedrijf laten uitvoeren.
Meer informatie over gevelisolatie? Klik hier.

 Vloerisolatie
Vloerisolatie bespaart en levert comfort: geen koude voeten meer en minder vocht in huis. De mogelijkheden om de vloer op de begane grond te isoleren hangen af van de eventuele kruipruimte. Als de kruipruimte begaanbaar is (40 cm of hoger) dan kun je kiezen tussen het isoleren van de onderkant van de vloer en het isoleren van de bodem. Het isoleren van de onderkant van de vloer levert het meeste comfort op. Let op voldoende ventilatie in de kruipruimte. Het isolatiemateriaal mag niet de ventilatie-openingen in de kruipruimte blokkeren.
Meer informatie over vloerisolatie? Klik hier.

 

Wil je terug naar de pagina 'Energie', klik dan hier!


 

 

Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.