Energielabel?!

Woningen worden voorzien van een energielabel. Het energielabel is een inschaling gebaseerd op een rekensom van hoe goed de woning geisoleerd is en hoe zuinig de installaties als bijvoorbeeld een CV-ketel zijn. Een woning waar veel isolatiemaatregelen zijn genomen krijgt een A-label, een woning waar weinig of niets is gedaan label G. Het label moet het mogelijk maken om woningen van een vergelijkbaar type op energiezuinigheid te vergelijken. Naast deze inschaling moet er ook aangegeven worden hoe de woningen energiezuiniger gemaakt kunnen worden.

Iedere verhuurder hoort bij een nieuwe verhuring dit label teoverleggen. Corporaties horen voor 1 januari 2009 hun hele bezit te hebben ingeschaald. Heb je als nieuwe huurder geen inzicht in de inschaling en de mogelijke maatregelen gekregen dan kan je deze opvragen bij de verhuurder. Krijg je dit niet dan kan je eventueel naar de rechter om de verhuurder te dwingen dit te geven.

Aangezien corporaties hun hele bezit al ingeschaald horen te hebben, kunnen corporatiehuurders die al langer ergens wonen natuurlijk ook hun label opvragen. Het meest logische is om dit in het verband van een bewonerscommissie te doen en in overleg te treden of er isolatiemaatregelen voor de woningen genomen kunnen en zullen gaan worden. Het label biedt dan een aardig uitgangspunt.

Wil je meer weten over de wetgeving rond het energie label?

Klik hier om een pdf bestand te downloaden

Een ogenblik geduld... de informatie wordt binnengehaald.